Valterego

Turk och tidning

Hela bögbloggen var ju egentligen en pre-spinoff på den här bloggen, som de facto inte ens var skriven när jag mufflade ut mina åsikter om Robert Lux till allmän beskådan. Tycker det var kul att den berörde, eller att ämnet i vilket fall berörde. Nu ska vi emellertid prata om något annat, nämligen de två tidskrifterna som den svenska pokervärlden har att tillgå.

För ett år sedan gjorde jag för Prosharks räkning en jämförelse mellan de två, och konstaterade då att Poker Magazine fortfarande var den bättre av de två tidningarna, trots att konkurrenten First Poker knaprat sig närmare.  Jag vet att många i Pokersverige, även bland mina nära och kära, tycker att First Poker är ifatt och förbi. Jag vidhåller emellertid motsatsen. PM är fortfarande det starkare kortet. Ungefär här börjar Roffe i sitt huvud slipa på en kommentar till den här bloggen för övrigt…

Visst, strategierna och de praktiska råden i PM lyser med sin frånvaro, och tidningen är måhända både ytlig och väl glossy. Dessutom har man tappat flera av sina bästa skribenter. Namn som saknas är bland annat Birgitta Ländin och Ola Brandborn, nu uppsnappade av First Poker. Dessutom erkänner jag villigt att Poker Magazine tappat i läsvärde.

Jag menar, så jävla spännande är det inte att öppna en pokertidning och läsa en intervju med en pokervärdinna, eller en med Martin Lidberg.

Å andra sidan hade First Poker i sin senaste utgåva en intervju med…..Johnny Dollar! Vem?, säger ni. Ja, just det. Jag läser och läser, men relevansen är som bortblåst. Ingenstans i tidningen kan jag hitta något som får mig det minsta intresserad av den texten. Det ska väl inte vara meningen att man ska vara stammis på Casino Cosmopol i Stockholm för att ha behållning av en intervju i tidningen? Visst, visst, nu kan man ju slå lite på mig och ifrågasätta namn på min intervjulista, men vad fan, jag är en bloggare. Det är gratis att läsa, och skaran dedikerade är ju begränsad. Jag kan ju liksom intervjua min dotter om poker om jag vill. Ur ett kommersiellt hänseende vore det måttligt smart, och rätt ointressant för ett magasin att göra detsamma.

Åter till Poker Magazine då. Samtidigt som man uppvisar viss omdömesmässig tveksamhet i valet av intervjuoffer, så finns det också bevis på motsatsen. Intervjun med Scotty var kanon, den om Eli Elezra likaså. Dessutom har Poker Magazine fortfarande förmågan att då och då uppvisa Pokersveriges i särklass bästa pokertexter. Robert Lux artikel om korträkning i Black Jack var magisk. Stefan Diös gjorde ett briljant reportage om sina upplevelser i Tallinn under SM. Och framför allt, Dan Glimnes artikelserie om The Corporation är bortom ord. Den mannen skulle skita i sin pokersida på Aftonbladet, och skriva reportage istället.  Till den samlingen kan man som  jag tidigare nämnt också bifoga konstaterandet att Murat ”Terrible Turk” Martin gör förbannat bra intervjuer.

Appropå turken har det varit vissa diskussioner om inslaget om hur man dricksar stripporna i Vegas och det omoraliska i det. Den enda skandalen jag hittar i sammanhanget är att det var så jävla ointressant rent innehållsligt. När man faktiskt visar att man har den fingertoppskänslan att hitta texter som ovan nämnda, tycker jag snittet kunde ligga högre. Det har inget med moral att göra, utan det handlar om ren och skär kvalitet. Å andra sidan är det mesta i Poker Magazine i jämförelse så pass välskrivet att en del läses av bara farten. En del menar att det väl ändå är innehållet som är det viktigaste, och språket är sekundärt? Tja, det får man tycka om man vill. Själv väljer jag bort dåligt skrivna texter då vi i infromationsåldern överöses med så mycket text att man faktiskt kan hitta både intressanta och välskrivna texter om vad fan som helst, bara man orkar leta.

Det är där skillnaden ligger mellan de två tidningarna, förutom då i det faktum att jag tycker att det är narkoleptiskt tråkigt att läsa pokerstrategi i magasinsform (böcker går an). Just det att Poker Magazine – fortfarande – är välskriven på ett sätt som First Poker inte är, och aldrig har varit, i närheten av. Att den dessutom är avsevärt mycket snyggare rent layoutmässigt får väl bara ses som en schysst avec till käket så att säga.

Kommentera

Your email is never shared. Obligatoriska fält markeras med *

*
*